top of page

"L'essència de l'ofici del periodisme no ha canviat"

Josep Maria Ureta preveu un futur on la convergència dels mitjans serà la protagonista

 

Una crònica d'Helena Prieto i Alba Pueyo

1/05/2015

Josep Maria Ureta, periodista en el diari El Periódico, ha portat a terme aquest dimarts una xerrada als alumnes de Periodisme Econòmic a la Universitat Autònoma de Barcelona. Tot i no haver estudiat mai economia, Ureta ha treballat a TV3 i participa a tertúlies i debats a Catalunya Ràdio. Tot i així, la conferència no ha tractat de termes econòmics, sinó del futur del periodisme.

 

 

El professional de la informació ha començat explicant -en to burleta- que havia treballat a un horòscop i que, al saber que cadascú només llegia el seu, cada mes els anava girant sense reescriure’ls de nou, fet que ha provocat una rialla general dels alumnes.

 

 

Ureta ha donat molta importància al fet de fer preguntes. “El nostre ofici és fer preguntes i mentre no ho entenguem, no entendrem a què ens dediquem”, ha remarcat. Tanmateix, també ha alertat de la tendència a la convergència entre mitjans tradicionals i digitals a causa de la gratuïtat i l’accés general a la tecnologia digital.

 

 

Tot i així, encara que les xarxes socials ofereixen una gran quantitat de beneficis i accessibilitat a la informació s’ha mostrat crític amb Twitter ja que ell considera que “només ofereix indicis i no informació” i que per tant “no és periodisme”.

 

 

Defensor del periodisme entès com un ofici, ha reivindicat la tradició d’escriure cada dia, treballar a fons amb la documentació i les fonts d’informació i sobretot ha remarcat que l’essència periodística no ha canviat.

 

 

Dins d’aquest discurs, tendenciós al periodisme tradicional, ha trencat l’esquema clàssic parlant sobre el periodisme de dades, també conegut com a Big Data. Una nova forma de treball essencial ja que segons Ureta “a Internet hi ha molta informació, però no està endreçada” i per tant és tasca del periodista la seva verificació, estructuració i difusió.

 

 

Ureta ha motivat als alumnes a “endinsar-se en el món del periodisme de dades” i sobretot ha destacat que actualment “és l’única professió que no té atur”. En un marc on la protagonista és l’incertesa de l’evolució dels mitjans de comunicació i el camí cap al que es dirigeixen, ha obert una via d’esperança pel futur laboral més immediat dels estudiants de periodisme.

 

Font: El Periódico

bottom of page