top of page

La OCDE alerta d’un augment de la desigualtat 

 

La crisi dispara la polarització a nivells rècord entre rics i pobres i pot afectar a la recuperació econòmica

22/05/2015

ANDREA LIZANA PÉREZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El cas d’Espanya

 

A Espanya, els ingressos en les families han disminuït un 3,5% de mitjana des del 2007. La pobresa es situa en el 18%, el doble que abans de la crisi. I per confirmar la teoria,  el percentatge de treballs de categoría mitja ha passat del 53% al 41% entre el 1995 i el 2010, mentre que els altament qualificats van augmentar del 28% al 38% i els de baixa qualificació del 18% al 21%. Que palesa doncs la polarització.

 

Altres causes

 

A part de la crisi, hi ha altres elements causants de les dades récord de desigualtat. Entre aquests es situa el canvi tecnològic, l’augment de les feines temporals i destaca encara la desigualtat salarial en relació al gènere.  Les dones cobren un 15% menys que els homes de mitja. L’informe afegeix que el nombre de cases amb dones que treballen s’ha mantingut des de fa 25 anys, però la desigualtat en els salaris entre homes i dones ha augmentat”

 

Solucions


"Al no atacar las desigualdades, los gobiernos cortan el tejido social de sus países y dañan el crecimiento económico a largo plazo", va dir el màxim responsable de l’OCDE, Ángel Gurría.

 

Així doncs, l’OCDE creu que una menor desigualtat comporta un major creixement de la riquesa d’un país. Concretament, conclou que per cada punt que es redueix el coeficient Gini (el més utilitzat per calcular la desigualtat), l’economia s’accelera en 0,8% en els cinc anys següents.

 

Les recomanacions principals de l’informe són reduir la precarietat laboral i les diferències salarials relatives al gènere. 

 

  • Si voleu conèixer quina és la vostra situació respecte la població proveu aquesta aplicació. Creada per la mateixa OCDE, us dirà si sou rics, pobres, o esteu en la mitjana. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El Fons Monetari Internacional xifra la previsió de creixement de l’Estat Espanyol en un 2,5% del PIB, el que situaría Espanya per sobre de la mitja europea. Tanmateix, paral·lelament a una previsió de creixement de la riquesa, hi ha també un augment de la desigualtat.

 

Segons l’informe de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), el 10% dels  més adinerats tenen el 50% de la riquesa del país mentre que el 40% dels més pobres només perceben el 3% de la riquesa.  Aquesta diferencia és la més elevada analitzada mai i l’informe atribueix les causes principals als ajustos fiscals, la pujada d’impostos, i les retallades socials.

 

Així doncs, l’OCDE ha fet un exercici de reflexió sota el títol de Per què menys desigualtat beneficia a tothom

 

L’organització ha conclòs que la desigualtat es trasllada a una pitjor formació pels més pobres el que engega la roda d’un cercle que suposa que els més pobres no poden rebre una àmplia formació, els que els redueix les oportunitats de mobilitat social, i per tant, les següents generacions segueixen  catalogats com a pobres i segueixen sense poder rebre la formació adequada.  

bottom of page