13/05/2015
ALBA PUEYO BUSQUETS
Existeix una relació entre l'edat i l'economia?
Una de les variables que influeix en la manera d’entendre i gestionar la nostra economia domèstica és l’edat. És aixà ja que l’any en què naixem, i per tant, la generació a la qual pertanyem, marca la nostra forma d’estalviar i gastar diners. Això s’ha vist reflectit en la diferenciació entre dues franges d’edat: la generació X, formada per les persones que tenen entre 35 i 54 anys, i la generació Y o també coneguts com a mil·lennials, formada per aquells que tenen entre 21 i 34 anys.
És interessant ja que sembla que l’edat fa que tots adquirim uns hà bits financers diferents. Els deutes evolucionen amb l’edat, l’experiència i el poder adquisitiu. No obstant això, està clar que un augment en els deutes pendents ha de ser preocupant en totes les edats. Però amb el pas dels anys anem adquirint més responsabilitat i despeses, però sempre ens hem d’intentar mantenir-nos lluny dels deutes sent conscients del què suposen.
Les persones de les edats compreses en la generació X són els grans deutors i els que avui dia tenen més factures. La principal preocupació d’aquesta generació són les hipoteques. En canvi, si pels membres de la generació X liquidat el deute és una prioritat, per la generació Y té l’objectiu d’evitar-lo i controlar-ne la seva evolució. És per aquesta raó que s’afirma que els mil·lennials han de desenvolupar un pensament a llarg termini i esdevenir més reflexius amb les seves decisions financeres.
Amb les noves tecnologies la relació amb les entitats financeres ha canviat notablement, especialment amb el sorgiment de la banca online. En aquest aspecte ambdues generacions coincideixen: s’han adonat dels avantatges que proporciona operar amb les entitats financeres a través de la web, estalviant aixà costos i infraestructures. A més a més, la generació Y cada vegada utilitza més aplicacions mòbils per gestionar els seus estalvis, ja que són especialment sensibles al cobrament de comissions i menys fidels a les entitats si veuen que la competència millora les condicions de la seva sucursal actual.
No obstant això, mentre que aquestes dues generacions mostren trets molt semblants, actualment s’afirma que la generació Z, formada per les persones nascudes entre el 1994 i 2010, canviarà el món. És aixà ja que són les persones nascudes durant la recessió econòmica, en un món amb terrorisme i Ãndex d’atur elevats. És per aquesta raó que aquesta generació, que aviat s’inserirà dins el món laboral, és molt més realista que les anteriors. Sembla, doncs, que aquest grup d'edat ja està desenvolupant un pensament a llarg termini i esdevé més reflexiva amb les seves decisions financeres. S’acabarà , doncs, amb aquest grup de persones, l’egoisme i l’obsessió pel consum i les grans marques? Es recuperarà la consciència social i econòmica? Sembla que tot hi apunta a favor. Només és qüestió d’esperar uns anys per saber-ne el resultat.
