Com educar en finances familiars als més petits de la casa
4/03/2015
ÚRSULA CARQUEIJEDA MOLINILLO
L’aprenentatge i l’educació dels infants és molt important i per aquest motiu aquesta etapa esdevé realment necessària per ensenyar-los els coneixements que més endavant els faran falta per la seva vida diària. Un d’ells és sens dubte, i més ara degut al moment en què actualment ens trobem, les finances i el món de l’economia familiar.
Concretament pretenem transmetre idees i consells de com guanyar, administrar i estalviar ja que aquestes pràctiques no només les han de de fer els adults sinó que els infants també han de començar a participar i a involucrar-se. De fet, quan abans es comenci a parlar i a educar millors resultats s’obtindran, o com a mínim majors possibilitats hi haurà de què n’aprenguin. Veritablement esperar que els fills es facin grans per poder tractar aquests temes, sovint esdevé un gran error que s’ha d’intentar evitar per possibles problemes futurs.
Primerament, cal esmentar que s’han d’inculcar bons hàbits financers. És a dir, seguir certes premisses que els permetin adquirir una bona educació en quant a finances i alhora conscienciar-se sobre el valor dels diners i l’esforç que suposa aconseguir-los. No pot ser que tal com està la situació econòmica, els pares i mares de família hagin d’estar patint per explicar als nens que no és el moment de comprar certa joguina o que no poden fer front a segons quines despeses que no són de primera necessitat.
Per tal d’intentar posar-nos en el context de com educar als fills en edats primerenques sense que això suposi una gran dificultat i que els menors ho puguin entendre i fins i tot passar-ho bé, us plantegem una sèrie de consells i de propostes:

1. Servir d’exemple als fills. En primer lloc, cal saber que els pares han de ser el model a seguir pels seus fills i per aquest motiu han de revisar el seu comportament. Han de ser responsables per tal que els fills facin el mateix. Per exemple, si compren de manera compulsiva, els nens i nenes també voldran fer-ho. Si pel contrari, estableixen mesures per fer-ho, ells entendran que així ho han de fer.
2. Establir una petita paga. Per petita que sigui la paga setmanal o mensual que es dóna als més petits és important prendre-la com un fet seriós i rigorós. Per tal que entenguin que es tracta d’una quantitat de diners dels que disposen i amb els que han de fer un bon ús.
3. Dotar-los de responsabilitat. S'ha de donar la oportunitat perquè els nens i nenes puguin prendre algun tipus de decisió pel que fa a l’economia familiar. D’aquesta manera se sentirà implicat i entendrà millor el funcionament.
4. Fer que aprenguin a guanyar-se la joguina. Quan vulguin una joguina, una bona opció es fer que la paguin amb la seva paga. Així, aprendran a saber el que costa guanyar allò que volen.
5. Conèixer el que és el treball, la nòmina i el sou. Aquestes tres són paraules que els més petits han d’aprendre i interioritzar. És important que sàpiguen els esforços que fan els pares dins la família per poder mantenir-la.
6. Fer-los testimonis de les ocupacions econòmiques.La típica imatge de pares/mares asseguts davant l’ordinador o amb paper i bolígraf fent comptes és comuna a la majoria de les llars. S’ha de permetre que els nens aprenguin mitjançant l’observació, les despeses que suposa la llum, l’aigua, el menjar...
7. Ensenyar-los noves formes d’estalviar. Inventar mitjançant la innovació formes d’estalvi pot ser també una molt bona mesura. Escoltar les sugerències que fan i alhora fer una “pluja d’idees” per recollir-les i aplicar-les.
8. Remuneració de tasques. Els infants poden rebre una petita remuneració per les tasques que desenvolupen però ca tenir present que no sempre ha de ser així, només en certes ocasions.
9.Gaudir d’activitats gratuïtes. Fer entendre que hi ha moltes activitats gratuïtes divertides (visita a parcs, sortides a la natura...). També és possible passar-ho bé sense gastar gaires diners.
10. Permetre la presa d’algunes decisions financeres. S’ha de permetre que preguin certes decisions de caràcter financer. Sempre que no siguin decisives per fets de gran rellevància. D’aquesta manera l’error podrà solucionar-se i els nens aprendran.
JUGAR: la millor alternativa per aprendre
D’altra banda, cal esmentar que com a nens i nenes que són, el que els hi agrada és jugar. Així doncs, què millor que oferir-los la oportunitat de poder jugar a l’anomenat ‘joc dels diners’?
La intenció principal d’aquest és que rebin un ensenyament estrictament lligat amb el món de les finances d’una manera divertida. A més d’estar jugant aniran aprenent conceptes relacionats amb l’economia familiar.
Font: infografia pròpia

Font: comparabien.com
Fonts: Finanzas para niños, Finanzas prácticas i Guía Infantil