'Hagan juego': el funcionament de l'economia financera
El programa de Salvados retracta de la mà de Jordi Èvole el món de l'economia financera
10/04/2015
ÚRSULA CARQUEIJEDA MOLINILLO
El passat diumenge 15 de març de 2015 Salvados va emetre el sisé programa de la dotzena temporada. En aquesta ocasió, la xifra d'espectadors va ser de 2. 762. 000 i la quota de pantalla es va establir en un 13,3%. Tot i ser el programa menys vist de la temporada esdevé provablement el més clarificador. De fet, es fan grans esforços per intentar explicar els conceptes econòmics relacionats amb aquest à mbit per tal què la població, en aquest cas, els espectadors del programa, puguin entendre-ho.
Tot i aixÃ, hi ha certs conceptes més difÃcils de comprendre ja que s'allunyen dels coneixements que té la societat general. En aquest sentit, és important que s'estableixin iniciatives per tal d'educar en finances i que la població pugui comprendre i entendre aspectes que com es pot observar durant el programa estan molt més a prop de nosaltres i ens afecten més del que pensem.
Cal dir també que el programa de Salvados i el treball que desenvolupa Jordi Évole amb el seu equip s'apropa a aquesta idea esmentada. Suposa una barreja entre l'economia i la manera planera que és té d'explicar-la. Des d'un punt de vista senzill i amb la intervenció de diversos agents que hi estan relacionats d'una manera o d'una altra es comenten diversos elements que formen part de l'economia financera. Es tracta de la prà ctica d'un periodisme destinat a arribar a la major part de la societat i informar-la.

Què és i com funciona l'economia financera són dos de les dues preguntes que pretén respondre aquest programa. També pretén mostrar l'ètica que se li presuposa a qualsevol moviment financer i ho compara amb l'economia real. Alhora intenta respondre quines conseqüències tenen les inversions financeres en les comptes d'un paÃs.
Comença amb l'aportació de dos testimonis de dos agricultors que treballen en una explotació agrÃcola on es permet comprovar que el preu dels cereals ja no depèn de factors reals com ara de les collites sinó de les decisions dels inversors de la borsa de Chicago. Es comenta que en ocasions es veuen obligats a fixar-se més en les especulacions del món financer que en les pròpies tasques agricultores: "nosaltres som el que ells estan utilitzant per a què ells juguin als seus jocs". En aquest sentit, el que passa als mercats financers condiciona la vida de tots els ciutadans independenment del sector en què es trobin. A més, l'economista José Moisés MartÃn tracta el gran desequilibri actual que hi ha entre l'economia financera i l'economia real, o de com un fons d'inversió pot atacar una divisa o, fins i tot, l'economia d'un paÃs. Declara que no podem viure sense economia financera ja que aquesta guarda sens dubte relació amb l'economia real.
Jordi Évole destina una part del programa per visitar a la City londinense, en el centre mundial de las finances a Amadeo Alentorn, responsable d'un fons d' inversió que gestiona 5.000 millons d'euros. A través de la seva intervenció s'explica i es reflexiona sobre el component ètic i les conseqüències que es poden tenir en empreses o països de la seva activitat inversora.
Cal esmentar que el fil conductor és una entrevista a Rainer Voss, un executiu alemany que treballava a la banca d'inversió i va deixar aquest sector després d'haver treballat durant vint anys. Voss explica des d'un punt de vista molt personal la seva experiència, reflexiona sobre el sector i comenta que "el sistema és insaciable" i que "els mercats no aprenen".En relació amb la democrà cia assegura que "tenim una democrà cia acord amb els mercats quan hauriem de tenir uns mercats acords amb la democrà cia".Aquest personatge es mostra crÃtic amb el sector i no té problemes per dir el que pensa. També es fa un recorregut preguntant a diversos empresaris o treballadors sobre el que pensen del rol de l'ètica dins de l'economia financera, de la tasca que aquesta duu a terme, etc.
Volem remarcar la gran importà ncia que té en els últims temps l'estudi i la formació en el món de les finances. En el que ens ocupa, com a periodistes tenim la missió d'informar la societat i de fer-la partÃcip del que l'envolta, aixà doncs hem de garantir un periodisme econòmic que transmeti realitats i no mentires o veritats a mitges. És a dir, ser ètics en el desenvolupament de la nostra professió i no deixar que s'acompleixi el que diu un dels homes preguntats: "no hi ha ètica, això va de diners".