L'accident aèri de Germanwings i l'economia: relacions existents
24/03/2015
LAIA MASDEU

En l’àmbit econòmic tots els ítems es troben relacionats entre ells. Aquesta idea és una de les principals que defensem des de l’equip Parlem d’economia. De fet, entendre l'economia com un ítem molt proper i interrelacionat amb tots els àmbits de la nostra vida és indispensable per comprendre l'importància de tenir uns coneixements en aquesta àrea que ens permetin actuar amb més consciència. Per això considerem essencial exemplificar-ho amb una notícia actual i veure’n les conseqüències.
Un exemple d’aquesta interdepèndencia és l’accident ocorregut el matí d’aquest dimarts als Alps, on un avió Airbus A320 procedent de Barcelona s’ha estrellat amb 148 persones a bord d’ell. L’Airbus, un dels models més utilitzats en el món, amb destí Dusselforf, pertenyia a la companyia de baix cost Germanwings, del grup Lufthansa.
Minuts després de conèixer la notícia, la companyia alemanya Lufthansa s’ha desplomat un 4% així com la companyia Airbus, que ha vist com els seus valors a la borsa es desplomaven un 2%.
Model d'Airbus A320, com l'accidentat el passat dimarts als Alps. / FONT: surainfo.tk
Fins aquest matí, l’empresa alemanya registrava un ascens del 0,5%, però no només les empreses afectades en l’accident han vist variar els seus resultats en la borsa. Companyies àrees com Easyjet, Ryanair o Airfrance han patit les conseqüències del temor i la inseguretat instaurads en el sector. Fins i tot l’agència de viatges francesa Accor ha patit un descens del 0,8%. En canvi, l’IAG (l’International Airlines Group, fusió de Iberia LAE i British Airways) ha anotat una pujada bursàtil.
Les conseqüències no només es limiten a aquest àmbit, sinó que el fort descens de l’empresa Lufthansa està afectant també al Dax alemany, el selectiu de la Borsa germana en el que s’inclouen les 30 companyies més gran (és l’equivalent a l’IBEX35 espanyol). El Cac francés també es ressenteix i ha disminuit el seu creixement, que eren superior al 0,8% i poques hores després del accident es situa en poc més del 0,2%.
Com hem vist, un fet com és aquest accident àeri ha afectat a les cotitzacions en borsa de les empreses implicades però també d’empreses extrínseques a l’accident com l’IAG. En aquesta línea, recomano llegir l’article del premi Nobel Paul Krugman va publicar a la secció d’opinió d’EL PAÍS el passat 7 de març, on exemplifica aquesta interrelació amb un producte encara més aïllat aparenment a l’economia: el ‘pepperoni’.