Sabem realment el què mengem?
Campanya promoguda per la OCU contra les "etiquetes trampa" dels productes agroalimentaris
24/04/2015
ÚRSULA CARQUEIJEDA MOLINILLO
En moltes ocasions comprem un producte alimentari pensant que es tracta d'allò que posa a l'etiqueta. Però cada vegada més, s'està demostrant que són "etiquetes trampa" i hem d'aprendre a adonar-nos i ser conscients.
L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha advertit en aquests darrers dies, la necessitat de millorar la informació que contenen els diferents envasos. Esmenten que gairebé un 30% de les persones han comprat en alguna ocasió un producte equivocat a causa de l'etiquetatge.
El cas és que ja fa un temps que es va aprovar la nova Llei de l'etiquetatge, que obliga a oferir major informació sobre allò que mengem. Però, "feta la llei, feta la trampa". Les marques, tot i que acostumen a respectar-la, fan servir una lletra minúscula per posar les veritats que realment ens interessen. És a dir, que respecten el fet d'incloure la informació exigida quan etiqueten però de manera gairebé il·legible. D'aquesta manera, els consumidors no poden accedir al seu coneixement. En canvi, allò que volen què sapiguem ràpidament i a l'hora de promocionar-se ho fan amb una mida molt més gran.
En aquest sentit, a través del llançament de la campanya '¿Sabemos lo qué comemos?', la OCU tracta de conscienciar a empreses i a l'Administració de la necessitat de millorar l'etiquetatge d'alguns dels productes agroalimentaris que estan a la venda en supermercats. Alguns d'ells són carns, cremes, embotits, preparats alimentaris i precuinats, etc. El mateix passa amb els productes que contenen "0% de sucre". En realitat, és una manera d'intentar copsar l'atenció dels consumidors. Ja que en general, es tracta de productes molt rics en grasses saturades.
En aquesta campanya la OCU ha demanat la col·laboració dels consumidors per detectar les "etiquetes trampa" i donar-les a conèixer. Per aquest motiu, està duent a terme la denúncia pública a través de la coneguda xarxa social Twitter, on els consumidors poden penjar aquells etiquetats que vegin que són confusos o erronis utilitzant el hashtag #etiquetastrampa i així puguin ser difosos.
Amb l'objectiu d'ajudar als consumidors a l'hora de fer una compra segura sense confusions ni enganys pretenen que s'acompleixin tres aspectes fonamentals:
1. Que l'etiquetatge sigui clar per tal que els consumidors sàpiguen en tot moment allò que estan comprant (sense possibles confusions o errors)
2. Que la denominació de l'aliment estigui sempre ben visible i amb una mida adequada (que augmenti un mínim de 3 mm respecte als 1,2 mm actuals)
3. Que no es destaquin els ingredients que no són principals (per tal de copsar l'atenció del consumidor i després enganyar-lo, fins i tot, augmentant el preu)
