El TTIP: una amenaça global contra el sobiranisme dels països
NATÀLIA LUPPENS
Avui dissabte el Passeig de Gràcia de Barcelona ha tornat a entrar en ebullició: adolescents que joiosos tornaven de gaudir del Holi Festival, turistes que aprofitaven el bon temps i altres grups que passejaven de manera despreocupada. Aparentment, com un dissabte primaveral qualsevol.

Però avui 18 d’abril ha estat diferent. La cantonada de Passeig de gràcia amb Provença, a banda de passejar-hi turistes, ha sigut el punt de trobada d’una manifestació que clama contra un tractat que canviarà la manera de viure de més de 800 milions de persones. No només a Barcelona, també Londres, Hamburg, Berlín o Viena han sigut centre de trobada de centenars de manifestants contra l’anomenat TTIP.
El TTIP ha estat un tractat que s’ha negociat a porta tancada i alguna de les mesures més polèmiques i que ha copsat el centre de les crítiques és el que suposa en essència un acord d’inversions massiu. La base del tractat és la reducció dels tràmits burocràtics i la incorporació de noves normes que facilitin l’exportació, la importació i la inversió a Europa i a Estats Units.
A més a més, les modificacions en les lleis estarien supeditades a tribunals propis (els ISDS) i les seves decisions estarien per sobre de les decisions de parlaments i de governs dels països.
Aquest neoliberalisme imperant suposa un cop dur contra el servei públic i l’estat de benestar. Per exemple, la normativa laboral i de protecció del medi ambient es posaria en perill a Europa, i “s’harmonitzaria” en els dos països.
Als EEUU, per exemple, els sindicats no tenen el dret d’involucrar-se en les manifestacions. Aquesta normativa podria portar-se aquí a Europa, l’escenari incontestable de les manifestacions per la millora de les condicions laborals durant el segle XX. També les mesures de consum es relaxarien a Europa i es permetria, com ja es fa als Estats Units, vendre transgènics o carn tractada amb hormones.
Si vols conèixer més...